Adviezen

Home / Adviezen

Voor de gemiddelde mens is het nodig om minimum 1x per dag interdentaal (= tussen de tanden) en minimum 2x per dag met de tandenborstel te poetsen gedurende 2 minuten. Top is natuurlijk dagelijks 2x interdentaal en 3x met de tandenborstel te reinigen. Meer is zeker ook niet aangewezen om geen glazuurbeschadiging te krijgen en om geen retractie van het tandvlees te induceren.
In
terdentaal poetsen kan door middel van flossdraad (tandzijde, waxed), tandenstokers, soft-picks of interdentale borsteltjes (ragertjes). De keuze wordt door de tandarts in samenspraak met u gemaakt en is o.a. afhankelijk van het çariësrisico, snelheid van tandplaque en tandsteenvorming en grootte van de interdentale ruimte. Poetsen kan met een manuele of elektrische tandenborstel. Ook hier zal uw tandarts u helpen met het maken van de juiste keuze. Let er ook op dat er geen harde borstel gebruikt wordt: medium en liever zelfs een zachte borstel is best! 

  • Roken

Zoals de meeste mensen ondertussen wel weten is roken niet gezond in het algemeen en meer specifiek zeker ook niet goed voor de mond en tanden . Dit omdat de rook natuurlijk rechtstreeks binnenkomt via de mond. Bij rokers zien we een negatieve in vloed op cariës (meer gaatjes), tandvlees en bot (meer en sneller uitvallende tanden), meer complicaties bij wondheling (bijvoorbeeld na het trekken van tanden) en osseointegratie (vastgroeien) van implantaten. Sommige behandelingen zullen bij rokers niet uitgevoerd kunnen worden. We kunnen u doorverwijzen naar tabakoloog of huisdokter i.v.m. mogelijke rookstop.