Kunstgebit of prothese

Home / Behandelingen / Kunstgebit of prothese
Volledige prothese

Bij volledig edentate patiënten (alle tanden verloren) kunnen er protheses gemaakt worden waarbij zoveel mogelijk de functie en esthetiek van natuurlijke tanden wordt nagestreefd. Indien er toch minder stabiliteit en houvast is van de prothese ( hoofdzakelijk onderkaak) kunnen met 2 of meer implantaten deze problemen verholpen worden.

Bij partieel betande patiënten (minimum nog 2 eigen tanden aanwezig) kunnen 2 soorten protheses gemaakt worden : een frameprothese of een partiële kunststofprothese. In de meeste gevallen verdient een frame de voorkeur: steviger, stabieler, kleiner en dunner, meer smaak, vriendelijker voor het tandvlees, …

Frameprothese

In bepaalde situaties kan het nuttig zijn om cruciale pijlertanden van kronen of stiftkappen te voorzien. Hierop klikt dan de prothese vast. Om nog meer comfort te bieden kunnen we ook attachementen toevoegen. Deze precisieverankeringen werken vaak volgens het principe van een drukknop.

Een immediaatprothese laat toe om op het moment van extractie direct een prothese te voorzien zodat mensen niet zonder tanden moeten lopen.